Nieuws

Project Vroeg ZEVMB, ondersteuning voor gezinnen met een kind dat met (perspectief) ZEVMB zal opgroeien

Project Vroeg ZEVMB, ondersteuning voor gezinnen met een kind dat met (perspectief) ZEVMB zal opgroeien

Graag informeren we u via deze weg over ons nieuwe projectonderdeel voor de ondersteuning van gezinnen met een kind dat met (perspectief) zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) zal opgroeien. Het is niet eenvoudig om ouders  de slechte prognose ZEVMB te moeten vertellen. Het is een harde boodschap, met veel onzekerheid tot gevolg. Als zorgprofessional biedt u de steun rond de diagnose en medische zaken. Om deze gezinnen al vanaf de start de weg te wijzen, werken Wij zien je Wel en Stichting 2CU samen om ook ondersteuning te bieden in praktische en emotionele zin.

‘Had ik deze ondersteuning maar vanaf het begin gehad!’

Uit onderzoeken naar gezinnen met een kind met ZEVMB over hun ervaringen met Copiloten horen wij regelmatig: ‘Oh, had ik deze ondersteuning maar vanaf het begin gehad!’ En dat is precies wat wij nu gaan bieden: ondersteuning vanaf het begin. Daarbij bieden we goede informatie om weloverwogen keuzes te maken over hoe gezinnen hun gezinsleven opnieuw of anders kunnen inrichten. Daardoor ontstaat ruimte en de rust om te genieten van de dingen die wél kunnen. Door alles wat er op deze gezinnen afkomt is daar nu vaak nauwelijks sprake van. En dat wordt enorm gemist.

Wij kunnen voor deze gezinnen een Copiloot beschikbaar stellen, die hen vanaf de start ondersteunt bij alles wat er op hun pad komt bij het inrichten van de zorg thuis voor hun kind met ZEVM. Daarnaast is vanuit 2CU een ‘Maatje’ beschikbaar. Dit is een ouder, die vanuit eigen ervaring, emotionele en praktische ondersteuning inbrengt bij de gezinnen; een ouder met ervaring die bij het gezin in de regio woont. Afhankelijk van de vraag van de gezinnen, gaan wij in overleg met het gezin aan de slag met ondersteuning op maat. Dat kan een Copiloot of een Maatje zijn, of misschien wel allebei.

 Actieve samenwerking met zorgprofessionals

Wij willen graag samenwerken met artsen en andere betrokken zorgprofessionals die deze gezinnen vaak als eerste zien en deze moeilijke boodschap moeten brengen. Hoe kunnen we met elkaar deze gezinnen bereiken om hen vanaf het begin te ondersteunen? Het zou fantastisch zijn als we dit met verschillende zorgprofessionals samen voor elkaar kunnen krijgen.

Begin oktober zijn we begonnen met een (online) dialoog met verschillende artsen en andere zorgprofessionals uit de regio Groningen. Samen hebben we verkend op welke manier zij deze gezinnen zouden kunnen ondersteunen. Het was een zeer inspirerende sessie waarbij veel belangrijke vragen op tafel kwamen en nieuwe verbindingen zijn gelegd. Heel graag willen wij ook zo’n dialoog in andere regio’s organiseren en faciliteren.

Heeft u ook interesse en kunt u helpen om een groep in uw regio samen te stellen? Neem dan contact met ons op!

 

Onze vragen:

Wij hebben een flyer over dit project ontwikkeld voor zorgprofessionals. Zou u deze willen verspreiden onder uw collega’s en relevante netwerken?

Via de link treft u de digitale versie. U kunt ook een stapel flyers aanvragen door een mailtje te sturen naar: copiloten@wijzienjewel.nl. Handig voor bijeenkomsten of om neer te leggen in jullie koffiekamer.

Doet u met ons mee en wilt u verder met ons in gesprek? Ook dan kunt u een mail sturen naar copiloten@wijzienjewel.nl

Meer informatie:

Boekje ’Langs de weg van ZEVMB', geeft een kleine blik in de toekomst van een kind met ZEVMB. https://www.2cu.nu/papieren-weg

Website van Wij zien je Wel: https://www.wijzienjewel.nl/nieuwsberichten/had-ik-deze-ondersteuning-maar-vanaf-het-begin-gehad

 

Meer weten over dit project? 

Mail ons: 

Sarike de Zoeten, directeur 2CU: sarike@2cu.nu

Stephanie Vallianatos, projectleider Copiloten, stephanie.vallianatos@wijzienjewel.nl